Людство з найдавніших часів пристосувалося використовувати камінь у будівництві. З розвитком людської цивілізації кам'яні породи стали використовуватися як будівельний матеріал, а й як декоративний. Гірські кам'яні породи почали використовувати при створенні стільниць, раковин, як облицювальний матеріал і т. д. Зі створенням клею, людина придумала використовувати камінь як внутрішній і зовнішній оздоблення жител, а також при створенні статевого покриття.

Проблеми кам'яної гірської породи

Проте з часом гірські кам'яні породи можуть втратити свій первісний вигляд. Їх легко пошкодити і забруднити, через що вони стають зовні непривабливими, втрачають свій глянсовий блиск і стають неприємним, матовим відтінком. Тим не менш, зараз повернути первісний вид кам'яної породи не складає великої праці, оскільки існує ціла низка технологій реставрації.

Як повернути колишній вигляд кам'яної поверхні

Для того, щоб зробити кам'яну поверхню знову гладкою та блискучою, можна скористатися такими способами реставраційних робіт:

  • Глибока розмивка;
  • Шліфування;
  • Кристалізація;
  • Полірування;
  • Нанесення полімерів.

Кожен вид реставраційних робіт необхідно робити якісно, щоб отриманий результат тривалий час радував око.

Глибока розмивка

За допомогою глибокої розмивки з кам'яної поверхні видаляються всі сліди забруднень. Розмивка здійснюється спеціальною роторною машиною з використанням дисків із поліестеру або фетру на низьких обертах. Також у розмиванні беруть участь агресивні луги або кислоти, які проникають у глибину породи і повністю знищують забруднення, які потім забираються дисками.

Шліфування

Під час шліфування використовуються алмазні диски, які стирають верхній, пошкоджений шар породи. Таким чином, поверхня повністю вирівнюється і з неї зникають сліди сколів, тріщин і подряпин.

Кристалізація

За допомогою кристалізації можна досягти приголомшливих результатів, наприклад:

  • Кам'яна поверхня набуває здорового дзеркального блиску, не стаючи при цьому слизькою;
  • У поверхні з'являється додаткова стійкість до механічних пошкоджень;
  • Поверхня отримує нові, волого- та брудовідштовхувальні властивості.

Полірування

За допомогою полірування поверхні можна досягти миттєвого, але короткочасного блискучого ефекту. Однак цей етап необхідний, якщо ви бажаєте надати кам'яній породі яскравого кольору. На цьому етапі широко використовуються хімічні речовини, у складі яких обов'язково повинні бути присутніми віск, барвники та метали.

Нанесення полімерів

Ще один спосіб реставраційних робіт полягає в нанесенні шару полімерів, які покривають поверхню додатковим захисним шаром. Також полімери роблять результати полірування більш довговічними, а біля самої поверхні підвищується рівень стійкості до накопичення бруду, сколам і тріщин. Додаткове обладнання не потрібне.