Щоб забезпечити стійкість зовнішнього захисного покриття, виготовленого з натуральних та штучних матеріалів, від передчасного руйнування, деформації та зміни зовнішнього вигляду час від часу потрібно використовувати спеціальний полірувальний порошок. Використовується такий полірований порошок для збереження гладкості та блиску захисного покриття. Іноді він може знадобитися, коли необхідно досягти ефекту дзеркального покриття.

Використання полірованого порошку може пояснюватись необхідністю зміни насиченості кольору. Хоча багато фахівців знаходять і інше застосування полірувального порошку, тому що він дозволить швидко і без зайвих витрат усунути дрібні пошкодження та дефекти захисного покриття.

Незважаючи на те, що полірувальний порошок призначений для надання облицювання додаткового блиску, або усунення вад захисної поверхні, все ж у багатьох випадках полірувальний порошок наноситься як один із заключних етапів обробки захисної поверхні. Етап, на якому необхідно наносити полірувальний порошок, є наступним після завершення шліфування.

Особливості полірувального порошку

Порошки, що називаються полірувальними, використовуються для полірування каменів, виготовлення яких здійснюється за рахунок з'єднання абразиву з органічною речовиною. Від того, яка органічна речовина використовується і залежить різновидом каменю, що піддається обробці із застосуванням спеціального полірувального порошку.

Щоб обробити мармурової та гранітної поверхні необхідно запастися засобами, у складі яких можна виявити дрібнодисперсні порошки оксидів кремнію та алюмінію. Самі порошки містять речовини, здатні усувати дефекти на поверхні виробів, виготовлених з каменю.

Де ж можна придбати потрібну кількість полірувального порошку для обробки різного виду поверхонь? Полірувальний порошок завжди можна знайти у спеціалізованому відділі або секції, де знаходяться засоби для обробки каменю. Там же можна натрапити і на засоби догляду за поверхнею виробів, зроблених з каменю.

Щоб вибрати правильний засіб для обробки виробів з каменю, слід відштовхуватися від інформації, яку вдалося знайти на оригінальній упаковці товару. Виробники абразивних засобів приділяють окрему увагу виготовленню засобів для штучного або натурального каменю. Окрема група засобів призначена для роботи з різною твердістю каменю, його кольорами, адже вибір коштів залежить від того, є камінь світлим або темним.

Як здійснюється обробка каменю полірувальними абразивними засобами?

Догляд каменем, чи то натуральний, чи штучний, необхідний, щоб уникнути його передчасного руйнування чи деформації. Просто та легко усунути з поверхні каменю будь-які забруднення та залишки лакофарбових виробів перед нанесенням полірувального порошку. Радять придивитися до спеціально розроблених очисників каменю.

Коли поверхня каменю підготовлена для обробки полірувальним порошком, необхідно підготувати сам порошок для нанесення на поверхню каменю. Для цього потрібно змішати порошок з обмеженою кількістю води, щоб на виході отримати спеціальну масу, що має густу та однорідну консистенцію. Таку масу можна зберігати у спеціальній пластиковій пляшці, щоб спростити подальше застосування абразивного засобу як полірувального.

При виготовленні пастоподібної маси слід звертати увагу на консистенцію полірувальної абразивної речовини. Варто уникати змішування надто сухої чи жирної маси, щоб гарантувати рівномірне нанесення на поверхню кам'яних виробів.

Полірування здійснюється з використанням шліфувальної машини або дриля з насадками, що підходять для обробки каменю, поки поверхня виробу не стане гладкою і блискучою. Під час полірування потрібно поверхню каменю протирати обтиральним матеріалом, таким чином перевіряючи гладкість поверхні, і коли полірування може вважати завершеним. Щоб перевірити, чи варто продовжувати полірування каменю, достатньо пройтися рукою поверхнею каменю.