На сьогодні є багато засобів, що клеять, за допомогою яких можна створювати міцні конструкції. Ціаноакрилат є одним із компонентів всім відомого суперклею. Сімейство ціаноакрилатних клеїв включає швидкосохнучі однокомпонентні клеї, що міцно зв'язуються, які використовуються в промисловості, побуті і навіть в медицині. Суміші з ціаноакрилатом дуже термостійкі, можуть витримувати навантаження близько 150 кілограм.

У своїй найпростішій формі ціаноакрилат можна розглядати як суперклей - швидковисихаючий, міцний прозорий клей. Швидше за все ви зустрічали клей під торговою маркою, відомий як Super Glue, який, можливо, навіть не здогадувалися, що він також є ціанакрилатом.

Принцип виготовлення

Спочатку ціаноакрилат з'явився абсолютно випадково в процесі виготовлення пластику у військових цілях. У ті часи не використовувався широко через високу клейкість. Зараз при виготовленні речовини використовують загусники, стабілізатори та різні активатори.

Характеристики ціаноакрилату

Однією з найважливіших властивостей ціаноакрилату є швидке затвердіння при звичайній кімнатній температурі, стійкість до вологи та вібрацій. Шов, між деталями, що склеюються, залишається дуже акуратним та міцним. Перед тим, як використовувати речовину, поверхню навіть не треба спеціально обробляти.

Техніка безпеки

Речовина не розчиняється у воді та етанолі, її можна розм'якшити за допомогою ацетону. диметилсульфоксиду, а потім видалити механічним способом, якщо потрібно.

Щоб уникнути негативних наслідків використання ціаноакрилату, потрібно знати деякі аспекти. Наприклад: якщо ви спробуєте склеїти за допомогою цієї речовини щось із целюлози, то можете отримати опіки. Це з хімічними реакціями, під час яких виділяється тепло.

Суперклей "любить" вологу, яка є в нашій шкірі, саме тому іноді склеюються пальці, а не ті поверхні, які потрібні. Щоб вирішити цю проблему, спробуйте робити якомога рухів пальцями: суперклей слабшає під дією навантажень, що зсувають. Якщо це не спрацює, то ацетон - один із найкращих домашніх розчинників ціаноакрилату.

Також при використанні суперклею, у складі якого є ціаноакрилат, категорично заборонено носити одяг із бавовняних матеріалів або вовни.

Який термін зберігання ціаноакрилату?

Максимум 12 місяців у закритому вигляді та від 4 до 8 тижнів у відкритому вигляді. Це залежить від умов виробництва та зберігання; проте ці цифри є добрим орієнтиром для більшості ціаноакрилатних продуктів.

Як продовжити термін зберігання ціаноакрилату?

Невідкриті пляшки найкраще зберігають свої властивості у холодильнику. Після відкриття не охолоджуйте вміст, оскільки волога конденсується. Зберігайте контейнери за кімнатної температури. Щоб продовжити термін зберігання відкритих пляшок, переконайтеся, що насадка чиста та надійно закрита, а потім закрутіть кришку або замініть шпильку, щоб усе було герметично. Зберігання у герметичному контейнері із силікагелем для видалення внутрішньої вологи також продовжить термін придатності.

Чому суперклей прилипає практично до всього?

Ціанакрилатні клеї тверднуть під впливом вологи, а оскільки волога присутня майже скрізь, вони добре реагують майже на будь-яку поверхню. Навіть для складних поверхонь, наприклад тих, які відштовхують воду, є модифіковані ціаноакрилати (наприклад, ціаноакрилатний гель, нечутливий до поверхні). Перед нанесенням переконайтеся, що поверхні чисті та сухі. Ви можете склеювати папір, шкіру, гуму.

Як видалити суперклей з поверхонь?

Це можна зробити за допомогою розчинника, спеціального засобу для видалення ціаноакрилату та тривалого замочування. При нанесенні розчинників на пластик слід бути обережним, оскільки розчинник може роз'їдати основний матеріал так само, як і клей. В цьому випадку можна спробувати тривале замочування з милом і водою (кілька годин), що займе трохи більше часу, але зрештою призведе до розм'якшення клею та його легкого зняття.