Вапняний наліт утворюється при постійному контакті сполук кальцію з водою. Очевидно, що чим раніше ви почнете боротися з цією проблемою, тим простіше і швидше її можна буде ліквідувати. Якщо наліт утворився відносно недавно, то він "свіжий", прибрати його не становитиме вам великої праці. Але якщо ж ви відкладали очищення поверхні тривалий час, то зараз цей процес займе набагато більше часу і вимагатиме чимало зусиль. Ви можете боротися з вапном як народними методами, так і використовуючи хімічні засоби. Останні, звичайно ж, набагато ефективніші.

Особливості видалення вапняного нальоту

Кожна господиня знає, що таке вапняний наліт. Ця "неприємність" з'являється на сантехніці, боротися з нею треба якнайшвидше. Якщо вчасно не вдатися до спеціальних методів, ситуація може погіршитися: наліт перетворитися на вапняний камінь, який буде важко прибрати. Найголовніше — використовувати якісні речовини для очищення сантехніки (деякі з них можна знайти на нашому сайті). Категорично заборонено боротися з вапняним нальотом механічно: ви можете пошкодити сантехніку, після чого вона набуде непривабливого вигляду. У цій статті ми докладно розглянемо тему очищення поверхонь.

Поверхня кафе

Увага! Всі процедури слід виконувати виключно у гумових рукавичках, які в даному випадку призначені для захисту шкіри від дії компонентів хімічних речовин. Не використовуйте порошкові засоби: вони можуть подряпати плитку. Тут краще віддати перевагу кремоподібним або рідким речовинам.

Алгоритм дій:

  • нанесіть засіб на губку або ганчірочку, розітріть його рівномірно по всій поверхні;
  • якщо ви помітили, що в окремих місцях забруднення сильніші, залиште засіб тут довше;
  • ретельно змийте теплою водою.

Подібними засобами можна очищати не тільки плитку у ванній кімнаті, але й скляні елементи (наприклад, дверцята душової кабіни).

Ванна

Цей, такий важливий, елемент ванної кімнати виготовляють із різних матеріалів. Це може бути як чавун, так і акрил. Тому способи очищення, які використовуються для цього, варто вибирати виходячи від особливостей поверхні:

  • Рідкі або гелеподібні речовини можна наносити на поверхню будь-якої ванни, якщо вони не містять абразивних частинок. Якщо забруднення погано забирається, залиште засіб на поверхні довше, або повторіть процедуру кілька разів.
  • Якщо у вашому санвузлі встановлена чавунна ванна, то тут процес очищення ще простіше. Використовувати можна будь-які засоби, навіть ті, які мають у своєму складі абразивні частинки: вони в даному випадку підуть лише на користь.

Якщо деякі ділянки ванни надто забруднені, можна використовувати засоби, у складі яких є кислоти. Такий спосіб не варто використовувати занадто часто, оскільки кислоти — дуже активні речовини, що можуть руйнувати поверхневі шари покриття.

Причини появи вапняного нальоту

  • Нерегулярне прибирання. Намагайтеся чистити поверхні регулярно, не відкладаючи цю справу в довгу скриньку.
  • Вода надто жорстка. У такій воді багато частинок карбонату кальцію. Після випаровування води він осідає на поверхні сантехніки, завдаючи вам після цього чимало проблем. Небагато полегшити ситуацію допоможуть спеціальні фільтри для води.
  • “Зловживання” гарячою водою. Намагайтеся частіше використовувати теплу воду, а не надто гарячу.
  • Ушкодження сантехніки. Якщо на предметах є якісь тріщини, подряпини, то наліт з'являтиметься набагато швидше. Уважно огляньте прилади, і, за наявності дефектів, постарайтеся усунути їх.

Якщо ви хочете зустрічатися з вапняним нальотом лише в мінімальних його проявах, то проводьте вологе прибирання ванної кімнати та кухні хоча б раз на тиждень. Користуйтеся йоржиком для унітазу, запобігайте застоюванню води. Не залишайте надовго посуд у раковині, уникайте механічних пошкоджень сантехніки.