Найбільш унікальним і досконалим скульптором є природа. Адже під впливом вітру, води та часу з'являються справді унікальні ландшафти. Мабуть, жоден скульптор у світі людей неспроможний створити такі унікальні пам'ятки природи. До унікальних пам'яток природи відносять і кам'яні брили, розкидані по всьому світу. Тільки по цих кам'яних брилах можна вивчати історію Землі, і ось чому.

Гібралтарська скеля

Гібралтарська скеля є єдиним свідком зіткнення тектонічних плит. Йдеться про зіткнення тектонічних плит, на яких розташовані Євразія та Африка. Результатом зіткнення тектонічних плит є поява гір. Зіткнення тектонічних плит, що спричинило появу Гібралтарової скелі, сталося близько 200 млн років тому.

Усередині скелі ховається сотні печер. Кальцити, що знаходяться всередині вапняку, вимиваються водою, що стає причиною появи такої величезної кількості печер. Гібралтарова скеля є вапняковою скелею.

Скеля, відома як Гібралтарова, оскільки на ній затишно розташувалося місто Гібралтар. Висота Гібралтарової скелі становить 426 м.

Пенья-де-Берналь

Пенья-де-Берналь має висоту близько 300 м, тому трохи поступається Гібралтаровій скелі за розмірами. Батьківщиною Пенья-де-Берналь є Мексика.

Пенья-де-Берналь доповнюється четвіркою найбільших монолітів Землі. У складі брили вулканічні породи, де домінуюче становище відводиться силікатам. Вчені вважають, що брила виникла близько 200 млн років тому, коли ще Землю населяли динозаври.

Ель-капітан

Якщо Пенья-де-Берналь поступається за висотою Гібралтарової скелі, то Ель-капітан перевершує за висотою останню. Оскільки висота брили, відомої під назвою Ель-капітан, яка є гранітним символом США, складається 910 м.

Ель-капітан розташований у Національному парку Йосеміті в США. Вершина Ель-капітана укладена гранітом. Окрасою унікального формування є водоспад, який відомий під назвою Кінський хвіст.

Цукрова голова

Цукрова голова, яка є пам'яткою Бразилії, має висоту 394 м. Тому вона входить до найбільших брил світу. Щоб побачити Цукрову голову, треба вирушити до Ріо-де-Жанейро, адже саме там височить Цукрова голова над містом. У складі Цукрової голови виявлено граніт та кварц.

Незважаючи на те, що немає точних відомостей з приводу того, чому така назва у брили, багато мешканців дотримуються думки, що причиною цього є цукрова тростина. Були часи, коли цукрова тростина покривала вершину незвичайного формування. Хоча, швидше за все, назва гори Pao de Acucar була невірно почута і витлумачена. Маючи індіанське коріння, назва перекладалася як Великий пагорб, або Страж затоки.

Бен-Амера

Щоб насолодитися красою моноліту Бен-Амера, слід вирушити до спекотної Африки. Глиба, висотою 633 м, є вартовим території, що знаходиться в Мавританії, але недалеко біля Західної Сахари.

Особливістю брили є не її розташування, або висота, адже це третій за величиною моноліт світу, а колір. Мабуть, колір і приваблює мільйони туристів у всьому світі. Адже Бен-Амера є монолітом чорного кольору, що складається із граніту. Оточений Бен-Амера пісками, тому у формуванні однієї з найбільших брил і досі беруть участь гарячі піски та вітри Африки.

Сигірія

Існують і не такі великі за розмірами брили, але все ж таки дивують своєю красою та унікальністю. До відносно нових брил, створених природою, зараховують Сигірію. Сигірія затишно сховалась на Шрі-Ланці. Висота Сигірії становить 170 м. Вважається, що вона з'явилася близько 2 млн. років тому.

Сигірія стала домівкою для фортеці, залишки якої збереглися й досі. Однією з визначних пам'яток тієї місцевості, де розташовується Сигірія, є левові лапки. Левові лапки є частиною воріт, що зустрічають мандрівників та мандрівників Сигірії. Вважається, що на Сигірії можна знайти залишки занедбаної фортеці, що належить цареві Касьяні. До 14 століття на Сигірії розташовувався буддійський монастир.