Пам'ятка архітектури — це дуже багатогранне поняття, до якого можна підібрати не одне трактування. Насамперед це історична, духовна цінність народу.

Часто такі будівлі є справжніми витворами мистецтва, за допомогою яких можна досліджувати різні історичні періоди. Пам'ятка несе інформацію про побут наших предків, про життя у давнину. Якби таких пам'яток не було, то людство сьогодні навряд чи знало б стільки про минуле. Сучасні автори надихаються величністю архітектури, створюючи після цього щось нове і приносячи його у світ.

На сьогодні виділяють три варіанти робіт, які можуть здійснюватися на пам'ятках:

  • консервація;
  • реставрація;
  • ремонт.

У цій статті ми детально розглянемо особливості реставрації будівель архітектури, послідовність проведення робіт та проектування.

Нюанси реставрації пам'яток

Деякі пам'ятники архітектури коштують по кілька сотень років, але, на жаль, якими б якісними не були, настає момент, коли вони занепадають. Звичайно, кожна з пам'яток архітектури є дуже важливим та цінним для кожного народу культурним надбанням, яке знищувати категорично заборонено. У такому разі вихід лише один — реставрація.

Дуже важливо, щоб вона проводилася за всіма правилами техніки безпеки, здійснювалася справжніми професіоналами, які займаються цією справою вже не перший рік. Також важливим аспектом є своєчасність реставрації. Не можна відтягувати цей процес: чим пізніше розпочати — тим важче буде відновити пам'ятку. Перед початком роботи складається детальний план роботи, список необхідних матеріалів, вивчається технічний стан будівлі.

Послідовність дій

Для початку треба оцінити стан ґрунту під пам'яткою архітектури. Часто процес реконструкції ускладнюється тим, що під будівлею проведені комунікації (наприклад, каналізація). Потрібно обов'язково зміцнити ґрунт, щоб запобігти у майбутньому проблемам з фундаментом.

Залежно від того, який ґрунт знаходиться в основі будівлі, методи реставрації будуть відрізнятися (для пилуватих пісків потрібна силікатизація, а для глинистого ґрунту – електросилікатизація). Якщо були помічені тріщини, їх теж потрібно усувати, як правило, це робиться за допомогою заливки цементного розчину. Фундамент краще закріпити залізобетонними, металевими конструкціями, новими плитами та іншими опорами.

Стан і міцність стін з роками, відповідно, теж змінюється не на краще. Їх потрібно зміцнювати спеціальними каркасами, що витримують велике навантаження. Всі необхідні матеріали для роботи такого характеру ви можете знайти в каталозі товарів. Крім стін та фундаменту, зміцнення потребують ще й перекриття. На жаль, іноді буває так, що їх доводиться міняти на нові. Дах пам'яток архітектури часто підтікає, має зруйновані ділянки, тому варто його перекрити.

Варто сказати, що реконструкція будівель не просто покращує та зберігає їх зовнішній вигляд на роки вперед. У ході робіт використовуються тільки найновіші та якісні матеріали, які не так швидко прийдуть у непридатність, на відміну від тих, що були використані 200 років тому.

Проектування

Цей процес проходить у кілька етапів, перший з яких — складання ескізу. Після того, як цей крок зроблено, потрібно ще дочекатися затвердження проекту. Друга стадія — робоче проектування.

За ходом робіт обов'язково слідкує архітектор, бажано, щоб у складі команди був також археолог. Під час реставрації обов'язково проводиться фотофіксація виконаних етапів. Коли відновлення пам'ятника архітектури закінчено, має бути складено звіт про проведену операцію.