Плитка — матеріал, який вже багато років використовують для оздоблення підлоги, стін у приміщеннях різного призначення. Останнім часом можна побачити плитку не тільки у ванній кімнаті, але і на кухні, у передпокої. Керамічна плитка — це завжди практично, стильно та красиво. Ви можете ознайомитись з різними варіантами, які є у наявності, за допомогою каталогу. Перед тим як купувати плитку, обов'язково потрібно розрахувати кількість для певної площі, щоб розрахувати бюджет.

На що звернути увагу?

Для початку розрахуйте площу поверхні, яку хочете обкласти керамічною плиткою. На кожній стіні виміряйте висоту та довжину поверхні, а потім складіть ці дані. Все просто: у вас вже є розуміння того, скільки матеріалу купувати.

Зважте на пропозиції вашого дизайнера, адже залежно від цього загальна площа може змінитися:

  • на одній поверхні буде покладено не один вид плитки, а кілька. У цьому випадку доведеться порахувати площу для кожного типу плитки окремо;
  • плитка буде укладена не на всю поверхню, а лише на певну її частину. Наприклад, ви хочете зробити "малюнок" із плитки на стіні.

Загалом принцип виміру зрозумілий, залишилося лише враховувати деталі та нюанси залежно від дизайнерського рішення.

По-друге, дізнайтеся у продавця-консультанта або знайдіть інформацію на упаковці щодо розміру керамічної плитки. Додайте кілька міліметрів до сторони одиниці (облік шва).

І нарешті: розрахуйте кількість матеріалу методом нескладних арифметичних обчислень: перше число поділіть те, що було отримано під час другого виміру. Врахуйте, що дуже часто під час транспортування плитка пошкоджується, крім того, у майбутньому вам може знадобитися запас матеріалу. Рекомендується купувати на кілька одиниць більше.

Помножте кількість одиниць (без урахування “запасу”) на 1,1 або 1,15 (що більше і складніше орнамент ви хочете зробити, тим більший коефіцієнт). Крім самої плитки не забудьте придбати клей, просочення, інструменти для роботи.

Часті питання

  • Як зробити розрахунок кількості плитки для ванної, якщо вона укладатиметься по діагоналі поверхні? У цій ситуації механізм розрахунків не змінюється.
  • Скільки керамічної плитки варто брати про запас? Як правило, найнадійнішим буде варіант купівлі 10% від загальної кількості матеріалу. Більше купувати точно не потрібно: ви тільки витратите зайві гроші, при цьому можете не витратити куплене. Згадайте своє місто чи підсобку: скільки всього там лежить, що спочатку було куплено на “будь-який випадок”? Менше теж купувати не треба, тому що може вийти так, що плитки не вистачить, ви звернетеся до магазину, а товару вже не буде в наявності. Повірте, знайти таку саму плитку досить складно, та й час на це витрачати зовсім не хочеться.
  • Як розрахувати кількість керамічної плитки для ванної, якщо деяку частину поверхні займає ванна? Порахуйте загальну площу, а потім відніміть з неї ту, яку займає ванна.

Особливості керамічної плитки

  1. Зносостійкість. Плитка, на відміну від дерев'яних покриттів, добре протистоїть стирання, протягом тривалого часу зберігає добрий зовнішній вигляд.
  2. Морозостійкість. Керамічна плитка добре переносить перепади температур. Якщо ви купуєте якісний матеріал за гідною ціною, то можете бути впевнені в тому, що вона не трісне при похолоданні.
  3. Опір ковзанню. Основна характеристика, яка відіграє велику роль при укладанні плитки у громадських місцях (басейни, сауни тощо).
  4. Тон та калібр. Тон — насиченість плитки кольором, а калібр — розмір плитки. Добре, що ми живемо в той час, коли на кожен смак знайдеться щось слушне.
  5. Стійкість практично до всіх хімічно активних речовин.
  6. Гігієнічність. Плитка – матеріал, що добре миється, дезінфікується. Не дарма саме цей матеріал використовується для обробки стін у лікарнях, операційних.
  7. Теплопровідність. Керамічна плитка швидко набирає температуру, але при цьому кахель завжди холодний. Хочете чистити зуби, не тремтячи при цьому від холоду? Встановіть теплу підлогу у ванній кімнаті!
  8. Керамічна навантаження витримує дуже великі навантаження, її важко якось деформувати.