У бруківки як матеріалу історія, яка йде безліч століть тому. Ще з давніх-давен для мощення доріг використовувалися шматки граніту, що мають плоску поверхню і однакову форму. Незважаючи на сьогоднішню різноманітність штучних аналогів бруківки, укладання доріжок натуральним каменем все одно залишається дуже затребуваним. Цей матеріал чудово поєднується з будь-яким ландшафтним дизайном, а також відрізняється тривалим терміном служби, якщо правильно його доглядати і своєчасно виконувати реставрацію. Проте істотне значення відіграє й те, наскільки технологічно правильно виконувалось мощення натуральним каменем.

Як правильно укласти бруківку?

Для довговічності покриття, створеного з натурального каменю, роботи з укладання повинні виконуватись у визначеному порядку.

Етапи укладання бруківки

  • Підготовка. Виходячи з параметрів ділянки, розраховується обсяг необхідного матеріалу, а після цього матеріал купують з невеликим запасом, тому що при виконанні робіт можливий шлюб. Крім того, заздалегідь здійснюється купівля гравію, піску, цементу та геотекстилю.
  • Розмітка території. Майбутню доріжку розмічають, використовуючи капроновий шнур та кілочки, які вбиваються в землю на однаковій відстані.
  • Підготовка основи. На розміченому місці ґрунт виймається в такому обсязі, щоб доріжка та земля були на одному рівні. Ця глибина складаються з товщини декількох шарів, які включають пісок, гравій і висоту бруска. Далі дно отриманого поглиблення ретельно очищається від усього непотрібного (коріння, каміння та інше), а також вирівнюється та утрамбовується. Потім ґрунт покривають геотекстилем і засинають, використовуючи пісок та гравій (близько 10-20 см). Якщо основа відрізняється складним рельєфом, рекомендується його цементування.
  • Окантовка бордюру. Окантовка може здійснювати як з допомогою готових виробів, і купівлі тієї ж бруківки, але має більший розмір. Щоб сформувати бордюр, викопується ще одна траншея вздовж натягнутого шнура, а при укладанні до неї підливають розчин цементу. Бордюр своїм ребром повинен торкатися мотузки, а між елементами не повинно бути проміжків. Для досягнення цієї мети можна використовувати гумовий молоток.
  • Укладання полотна. Ще один етап повинен виконуватися після того, як розчин під бордюром повністю висохне (приблизно добу). Перед мощенням піщаний прошарок поливається водою. Потім здійснюється щільне забивання кожного елемента бруківки киянкою. Не варто забувати перевірити якість роботи рівнем, а для збереження геометрії малюнка вдаються до допомоги натягнутих ниток або спеціальних дерев'яних коробів.
  • Фінальна обробка. Після укладання всіх деталей на бруківку насипають зволожений пісок і затирають його у шви.

Якщо необхідно покращити зовнішній вигляд бруківки, то її можна відшліфувати та відполірувати. При появі тріщин і сколів можна скористатися спеціальним клеєм, призначеним для реставрації граніту і мармуру.