Армування каменю - що це?

Зміцнення систем, зроблених із природних матеріалів, дає можливість серйозно продовжити їхню службу та уникнути дорогого ремонту. Армування каменю здійснюється за допомогою спеціальних сталевих смуг або сіток. За їх установкою відбувається покриття матеріалу лаками та просоченнями для каменю, які сприяють його зміцненню. Завдяки процедурі камінь перестає тріскатися, відколи у слабких місцях, наприклад, у стиках цілісних плит, не з'являються. Варильні панелі, мийки, вузькі підвіконня є найуразливішими елементами, що виготовляються з каменю.

Головні методи армування каменю

Армування каменю можна здійснити за допомогою сталевої сітки або спеціальних металевих смуг. Перший варіант передбачає застосування скловолокна або фібри, що покривають виворот плит. Необхідно здійснити підготовку основи, тобто нанести грунтовки, зробити шпаклівку, застосувати особливі склади, що клеять, перед тим, як встановити сітку.

Якщо при армуванні використовуються сталеві або вуглепластикові смуги, прути, необхідно імплантувати їх у вертикальні або горизонтальні заглиблення, що знаходяться у кам'яних плитах, у частинах максимальних навантажень каменю. Найчастіше це - серединні місця стільниць і підвіконь, місця, де відбувається стикування або кріплення, вузькі перемички, що знаходяться по колу від отворів.

Надійний спосіб

До встановлення смуг, на камінь необхідно нанести водовідштовхувальні просочення та особливі ґрунтовки - щоб запобігти іржі, яка може знизити несучу здатність каменю. У плитах болгаркою робляться пропили, ріжуться смуги належної глибини, що зазвичай становить від 8 до 10 міліметрів. Стрічка повинна мати особливі ребра, щоб відбувалося краще з'єднання з каменем. Пристосування притискаються до виїмок, обробляються особливим клеєм, потім, коли клей висохне, необхідно обробити плиту абразивною кулею та засобами, що дозволяють полірувати камінь. Сіткам і смугам, призначеним для армування, необхідно мати високу стійкість по відношенню до впливів хімії та температури, мати достатню взаємодію з клеями поліефірного, епоксидного та акрилового типів.