Як убезпечити роботу з складами, що клеять

Для з'єднання предметів нерідко використовують різні склади, що клеять. Різні види клеїв класифікуються за матеріалами, для склеювання яких вони призначені (папір, дерево, пластик, камінь, метал тощо), а також за ступенем токсичності для людини та за стійкістю до впливу факторів навколишнього середовища (волога, стиснення та розтягування) і т.д.).

Заходи безпеки

Існує ряд рекомендацій, виконання яких убезпечить від важких отруєнь, псування об'єктів, що склеюються, і порушень цілісності шкіри, у тому числі від хімічних опіків.

По-перше, при використанні клеїв для каменю та деяких інших матеріалів слід надягати цілі захисні рукавички Цим ви гарантовано захистите шкіру кистей рук від опіків та склеювання, наслідки яких нерідко може усунути лише лікар.

Само собою, уникайте контакту клею та його пари зі слизовими оболонками рота, носа та очей. Використовуйте для захисту спеціальні окуляри, респіратори та косинки. Навіть якщо ви працюєте з клеєм акуратно, завжди є ризик розбризкування клею або перекидання ємності. Особливо важливо захищати очі, оскільки при контакті рогівки очі з деякими складами, що клеять, можна засліпнути.

Не варто клеїти щось поряд з місцями приготування та прийому їжі. Бережіть ємність із клеєм від попадання в руки дітей - вони здатні не тільки забруднитися клеєм, але й з цікавості спробувати його на язик і дуже важко отруїтися.

Для того, щоб клей потрапляв тільки на ті місця, куди його потрібно нанести, можна наносити його пензлем або шпателем відповідного розміру. Також ділянки поверхні, які потрібно захистити від попадання клею, можна обклеїти малярським скотчем. Не зайве, щоб поруч знаходився відповідний розчинник, щоб при необхідності швидко видалити клей з поверхні. Зрозуміло, щоб прибрати сліди клею з поверхні шкіри, розчинник не підійде - для цього знадобиться спеціальний, більш дбайливий засіб очищення, який можна придбати у звичайному магазині з господарськими товарами.