Натуральні матеріали були затребувані завжди. Це стосується і мармуру, який відрізняється відмінною міцністю та благородним виглядом. Свої початкові властивості цей камінь здатний зберігати довгі роки. Особливу витонченість здатні надати мармуру діамантових щіток. Але перш ніж розпочати обробку, камінь потрібно видобути з гірського масиву.

Видобуток мармуру

Під час гірничих робіт необхідні спеціальні пристрої та важка техніка. Сьогодні для отримання цілісних пластів використовують каменерізні верстати або алмазні канати, якими досить легко розрізати будь-яку тверду породу. Пилки із сталевими канатами застосовують для більш м'яких шарів.

Процес видобутку мінералу складається з кількох етапів:

  1. Зняття розкриву. Насамперед необхідно видалити породи, які приховують мармур. Здійснюють це шляхом виконання вибухових робіт або при використанні каменерізних верстатів. В результаті виходять великі уламки, що вирівнюються за допомогою техніки та спеціальних інструментів. Кількість сторін, що зрізаються, може варіюватися від одного до чотирьох, що призводить до збільшення витрат. Для зменшення собівартості продукції робітники намагаються вибирати пологі схили, оскільки це сприяють полегшенню робіт.
  2. Зріз моноліту. Найбільша глибина пропилу – 1,5 – 2 метри. Щоб отримати рівний зріз, пласти проливають водою і за допомогою дискових верстатів вирізають шматки різної довжини, товщина та ширина яких становить 1 метр.

Перевезення до місця обробки мінералу

Заводи, що виробляють мармурові вироби, зазвичай розташовані неподалік кар'єрів. Після транспортування на місце камінь ріжуть на плити, потім шліфують і надають необхідну форму. Із заводу йдуть вироби різних розмірів. З сировини виробляють плитку та всілякі деталі інтер'єру. На останній стадії готовності виробів із мармуру використовуються шліфувальні франкфурти, за допомогою яких поверхні надається ідеальна гладкість. Полірувальні та шліфувальні роботи, що здійснюються на спеціальних верстатах, дозволяють значно скоротити час заключної обробки мінералу.