Важко собі уявити басейни та штучні водойми без плитки, яка часто укладається навколо та всередині місць для комфортного купання та активного проведення часу. Плитка має захисне покриття, яке в більшості випадків вважається слизьким і тому небезпечним. Обробляється плитка спеціальними засобами для забезпечення максимального захисту від ковзання.

Щоб уникнути ковзання по плитці в місцях купання, необхідно використовувати спеціальні гумове покриття, яке укладається на поверхню плитки для зручного пересування, або антиковзні засоби. Підібрати відповідний антиковзний засіб, за допомогою якого здійснюється обробка поверхні виробів з мармуру або граніту, можна в каталозі товарів інтернет-магазину TENAX, де представлено повний асортимент таких засобів. Крім антиковзних засобів, у каталозі представлений і спеціально розроблений клей, призначений для антиковзних покриттів.

Створення вакуумних пор

Незважаючи на загальну проблему ковзання плитки, що знаходиться навколо штучних водойм, є безліч способів вирішити її, хоча не всі вони будуть однаково ефективними.

Багато власників штучних водойм вважають за краще використовувати для захисту плитки від ковзання в місцях купання гумовий настил. Гумовий настил укладається на поверхню плитки, і немає необхідності займатися її обробкою спеціальними засобами від ковзання.

Такий гумовий настил стійкий до різкого перепаду температур, адже завдяки своїй унікальній структурі здатний витримати коливання температури повітря в межах від -40 до +120 градусів за Цельсієм. Виріб відрізняється простотою у догляді, адже бруд швидко відмивається підручними засобами. Матеріал, з якого виготовляється настил, не є токсичним.

До того ж, привабливою є і вартість гумового настилу, оскільки він справді доступний і має тривалий термін експлуатації. Але гумовий настил має один єдиний недолік, який перекриває всі його переваги, — виріб швидко нагрівається на сонці, тому при високих температурах потрібно обережно пересуватися, щоб не обпалити ступні.

Альтернативою гумового настилу є антиковзні засоби, які спеціально розроблені для усунення ефекту ковзання. Як діють такі кошти? Особливістю антиковзних засобів є створення вакуумних пір. Завдяки появі вакуумних пор виникають невидимі присоски, які запобігають ковзанню плитки навколо і всередині штучних водойм.

Після нанесення антиковзного засобу плитка зберігає свій привабливий зовнішній вигляд. Антиковзні засоби здатні не лише посилити захисні властивості плитки, але й надати їй блиск, помітний у перші дні після укладання виробу.

Чи можуть виникнути труднощі при обробці плитки антиковзними засобами? Незважаючи на те, що багато господарів штучних водойм вдаються до допомоги фахівців для обробки плитки, передбачено і самостійне нанесення засобу без професійної допомоги.

  • Щоб нанести антиковзний засіб, потрібно підготувати плитку, адже її поверхня має бути сухою. Плитка має бути не тільки сухою, а й чистою. Тому її потрібно ретельно вимити. Очистити необхідно не лише поверхню плитки, а й місця стиків та швів.
  • Суха плитка обробляється засобом. Для створення ефекту антиковзання потрібно потримати плитку із засобом на її поверхню певного періоду часу. Точний час витримки вказаний в інструкції до використання антиковзного засобу.
  • Після закінчення терміну дії засобу потрібно змити його з поверхні плитки водою кімнатної температури.
  • При дотриманні правил користування антиковзним засобом ефект антиковзання зберігається протягом двох років. Після закінчення цього терміну можна повторити процедуру з нанесенням засобу на поверхні плитки у штучних водоймищ.

У разі обробки плитки за допомогою антиковзких засобів варто уникати виконання робіт при високій температурі біля штучних водойм.