Один із найкращих виробних матеріалів - це природний камінь. Проте, при його використанні часто виникають складнощі: будучи створеним у природному середовищі, він завжди нестандартний і потребує певних видів обробки.

Що і як використовують для обробки природного каменю?

Поверхні натурального каміння, незважаючи на їх природну красу, часто тріскаються, а також мають серйозні дефекти. Коли на такий камінь починають діяти опади або його застосовують як оздоблення, він може швидко зруйнуватися. Фахівцями було розроблено кілька корисних хімічних складів для того, щоб зміцнювати каміння, робити їх міцнішими та стійкішими до впливу зовнішніх факторів.

Деякі хімічні склади сприяють покращенню зовнішніх показників каменю. Є серед них і ті, які склеюють природний матеріал - наприклад, клей для каменю TENAX.

Види популярних хімічних складів

Серед хімічних складів, що використовуються для обробки каменю, виділяють основні:

  • які надають каменю глянсовий блиск або матовий відтінок;
  • кристалізуючі речовини;
  • хімсклади, що застосовуються для захисту матеріалів;
  • полімери та засоби для декору та захисту;
  • різні види клеїв та засобів для реставрації;
  • склади, що змінюють природний колір каменю;
  • засоби для чищення.

Їх можна використовувати як вдома, так і в публічних місцях, де є поверхні або вироби з натурального каменю, які потребують постійного догляду.

Для чого застосовують різні речовини?

Склади, що надають каменю глянсового блиску або матового відтінку, призначені для того, щоб згладити форму матеріалу і надати однорідність його верхньому шару. Це може бути:

  • віск;
  • різні види паст;
  • поліролі.

Їх випускають як у рідкій, так і у густій формах. Всі вони сприяють покращенню декоративних властивостей виробів, а також захищають їх від несприятливої дії.

Кристалізуючі види "хімії" використовують для глибокої обробки каменю . Відомо, що багато видів каменів містять кальцит. Взаємодіючи з кальцитом, хімічні сполуки забезпечують природному каменю міцний захист, а також надають йому блиску. За блискучою та рівною поверхнею набагато простіше доглядати. Вона залишається привабливою та красивою протягом тривалого часу. За допомогою кристалізаторів зазвичай обробляють граніт, мармур та інші види гірської породи.

Захисні склади призначені для того, щоб продовжити вироби з каменю термін їхньої служби. Завдяки регулярному захисту бруд, жир і вода не проникають глибоко в їхню поверхню. Такі кошти бувають:

  • на водній основі;
  • на масляній основі;
  • комбінованими.

Також серед них на особливу увагу заслуговують ті, за допомогою яких будь-яке графіті можна змити протягом декількох хвилин.

Полімери у вигляді лаків та декоруючі склади застосовують для кам'яних поверхонь, які знаходяться в людних місцях і постійно потребують оновлення. При їх регулярному використанні поверхні не так швидко зношуються.

За допомогою клеїв та складів, призначених для реставрації каменів, можна усунути та замаскувати сколи, тріщини та інші дефекти. Наприклад, є поліефірні мастики, епоксидний клей та "герметик". Останній матеріал має високу пластичність і ідеально схоплюється з будь-якою кам'яною поверхнею.

Якщо необхідно відкоригувати колір каменю або повністю змінити його, із цією метою застосовують різні пігментні мікси. Їх випускають у формі порошків, чорнила та розчинів.

Для миття та чищення каменю ідеально підходять пасти-адсорбенти, речовини, що усувають плісняві грибки, гелі, кислоти та луги. Вони ефективно видаляють накип, цемент, іржу тощо.