Вироби з мармуру та природного каменю, наприклад, підвіконня цінуються за міцність, довговічність, зовнішню естетичну привабливість , природний візерунок та екологічність. Полірований камінь не боїться перепадів температури, вологості, легкий у догляді. На жаль, робота з подібними виробами вимагає спеціальних навичок і вправності. Монтаж виробів із каменю неможливий без спеціального інструменту та матеріалів. Спеціальні будівельні склади, що використовуються для очищення поверхні, полірування, з'єднання та кристалізації матеріалів з природного каменю в широкому асортименті представлені у вузькоспеціалізованих магазинах як наш, там же можна підібрати необхідний для роботи інструмент.

Перед монтажною підготовкою поверхні

Монтаж мармурових підвіконь проводять тільки після завершення робіт із заміни віконної рами або у разі капітального ремонту після завершення шпаклювальних робіт укосів вікна, щоб уникнути ненавмисного пошкодження хоч і міцного, але в міру крихкого виробу, вищерблені, відколи, подряпини зашліфовувати та полірувати. Забруднення мармуру малярськими складами легко видаляються, але можуть зіпсувати зовнішній вигляд виробу. Особливо погано відчищаються забруднення клеючого і ґрунтувального властивості, тому слід дочекатися повного висихання монтажної піни і настінної ґрунтовки.

Підготовка основи

Горизонтальна поверхня перед встановленням вирівнюється і зачищається, краще для цієї мети використовувати цемент, при цьому площина стіни вирівнюється таким чином, щоб виріб, що встановлюється, мав невеликий нахил у внутрішню сторону приміщення. Під час установки плити підвіконня слід пам'ятати про обов'язкову гідроізоляцію та теплоізоляцію. Для цих цілей під основу підкладають будівельну плівку, а для стиків використовують силіконовий герметик. На торцевих пристінних ділянках можна використовувати шар монтажної піни, закривши поверхню підвіконня смужками будівельного скотчу.

Фіксація плити полімерним клеєм

Для фіксації мармурових або гранітних підвіконь застосовують цементно-полімерний клей, що кристалізується. Товщина необхідного шару пропорційна вазі виробу. Після встановлення плити контроль положення, щоб уникнути зміщення проводиться за фіксаційними маячками та гідрорівнем. Поки клеючий склад не затвердів видавлені надлишки слід акуратно прибрати вологою губкою. З метою надійності фіксації підвіконь із природного каменю пам'ятайте, що його краї мають утоплюватися у віконні укоси, це необхідно врахувати на етапі підготовки поверхні.