Пам'ятники на цвинтарі уособлюють довгу пам'ять про тих, хто пішов. Тому виготовляти їх необхідно із міцних та довговічних матеріалів. Найбільш підходящими в цьому плані є мармур і граніт, до того ж вони й зовні виглядають строго і красиво.

Але навіть найстійкіші до атмосферних впливів матеріали згодом починають руйнуватися. Тому і за такими пам'ятниками потрібний ретельний та грамотний догляд.

 Очищення та захист гранітної пам'ятки

Ця гірська порода відрізняється підвищеною міцністю, але пам'ятники з граніту все одно потребують регулярного догляду. Рекомендується періодично виконувати такі дії:

  • чистити водою поверхню пам'ятника за допомогою м'якої ганчірки, можна застосовувати спеціальні миючі засоби для кам'яних виробів;
  • якщо на граніті залишаться плями фарби, наприклад, під час реставрації або встановлення огорожі, можна прибрати їх за допомогою невеликої кількості розчинника;
  • після закінчення очищення пам'ятник протирається сухою ганчіркою;
  • при появі тріщин і сколів допускається застосування шпаклівки;
  • можна використовувати і поліролі, але наносити їх слід лише на суху поверхню каменю.

Золоті та позолочені написи самостійно реставрувати не варто. Цю роботу краще довірити фахівцю, він використовує відповідні інструменти та матеріали.

Якщо у меморіальній композиції присутні гранітні вазони чи статуї, їх потрібно підготувати до зимових морозів. Для цього подібні вироби зазвичай обгортають поліетиленом або тканиною, що не промокає. З настанням ясної весняної погоди тканину або поліетилен знімають.

Догляд за мармуровим пам'ятником

Структура цього матеріалу – пориста, тому вироби з мармуру просто вбирають вологу. Тому навіть новий мармуровий пам'ятник рекомендується відразу покривати яким-небудь захисним складом. Але цього ще недостатньо. Догляд потрібно буде здійснювати поетапно:

  • прибирати мокрою вологою ганчіркою опале листя і бруд, при цьому побутові хімікати та абразиви застосовувати небажано;
  • плями фарби видаляються розчинником, але дуже обережно, і відразу слід змивати його водою, інакше плями з'являться знову;
  • після всіх цих процедур пам'ятник ретельно миється та покривається захисним шаром ще раз.

Кольоровий мармур рекомендується захистити від вигоряння відповідним складом. Якщо пам'ятник неполірований, можна нанести на нього прозору плісняву плісняву.

ВАЖЛИВО! Фотографії та написи на мармуровій пам'ятці полірувати не потрібно, вони можуть від цієї процедури зіпсуватися. Рекомендується скористатися захисною емульсією для гравіювання.

Як правило, очищення та догляд за пам'ятниками носить сезонний характер. Якщо сколи або тріщини виникли раптово від механічних пошкоджень, краще використовувати спеціальний клей для каменю TENAX. Після його застосування пам'ятники надовго збережуть колишню міцність.