Будинок мрії – це надійна та естетична будова, яка здатна стати предметом заздрості для сусідів та простих перехожих. У двох-і більше поверхових приватних домоволодіннях обов'язково є сходові конструкції, які можуть бути виконані з металу, бетону або деревини. У будь-якому випадку така споруда має бути не тільки максимально міцною і довговічною, але й обов'язково красивою, яка надає закінченості спільній стилістиці будинку.

Однак у багатьох випадках естетика зведеної конструкції таки залишає бажати кращого. Особливо сильно псують враження нерівні металеві куточки та малопривабливі швелери. Безумовно, одним із цілком доступних за ціною та виконання варіантів сьогодні, як і раніше, залишається традиційне фарбування деревини. Менш поширеним способом облицювання є плитка, натуральний та штучний камінь, але завжди залишаються питання щодо доцільності, міцності та доступності такого оздоблення.

Як показує практика будівельно-оздоблювальних робіт, немає нездійсненних проектів – є недостатньо грамотні проектувальники та непрофесійні майстри, які в гонитві за легкими грошима нехтують технічними вимогами та державними стандартами. З цієї точки зору навіть найнезвичайніший оздоблювальний матеріал, включаючи гранітні або мармурові плити, цілком може стати дуже гідним східним облицюванням при дотриманні певних правил і нормативів.

Наявність вібрацій

Факт може здатися малопереконливим, але залишається фактом – природні вібрації у процесі активної експлуатації споруди зникають самостійно. Така особливість обумовлена тим, що стандартні кам'яні щаблі дуже стійкі. Наприклад, гранітна або мармурова плита має товщину 30 мм, при вазі порядку. 81 кг/м2.

Таким чином, при довжині сходинки 120 см і ширині 350 мм, вага становитиме 34 кг, або 340 кг для сходового маршу в класичному виконанні. До цієї великої цифри також слід додати масу підступів і сходового майданчика, що гарантує отримання не тільки привабливих зовні, а й абсолютно надійних і стійких сходів, які просто не можуть вібрувати за чинними і добре відомими навіть школярам законами фізики.

Вага сходової конструкції

Масивність натурального каменю сьогодні багатьох лякає, а цифра в кілька десятків кілограмів здається і зовсім позамежною для сходів. При цьому основа сходів представлена швелером або двотавром, функціональною особливістю яких є робота на розтягування. Визначившись із номером використовуваного при зведенні конструкції швелера можна легко отримати будь-які довідкові характеристики елемента та переконатися, що граніт та мармур не є для сходів надмірним навантаженням.

Використовуваний матеріал та клеючий склад

Особливий інтерес представляє отримання монолітності обробки на основі натурального каменю. У більшості випадків застосування клею викликає явну недовіру. Багато хто вважає, що такий спосіб фіксації не є достатньо надійним, тому цілком спроможний викликати мимовільний демонтаж облицювального матеріалу.

Проте професійні майстри високо оцінили такий варіант кріплення, і радять просто уважно поставитися до вибору складу клею і правильної підготовки всіх поверхонь. Добре себе зарекомендували сучасні поліуретанові клеючі засоби, що володіють високим ступенем адгезії до металів і каменю, які потрібно попередньо піддати обробці, що знежирює. Менш потрібні цементні розчини, які не завжди показують необхідний рівень ефективності при роботі з металами.

Робота з підступами

Підсходи можуть бути виготовлені з абсолютно будь-яких матеріалів, що дозволить втілити в життя найсміливіші дизайнерські рішення та нестандартні творчі задуми. Для їх кріплення доцільно також скористатися надійним поліуретановим клеєм із залишковою пластичністю та гідною полімеризацією.

Зовнішня естетика

Гарні сходи можуть зіпсувати лише неправильно оформлені шви, які сильно помітні на тлі натурального каменю. Такі ділянки категорично не можна закладати штатною затиркою, яка здатна з часом кришитися і обсипатися. Оптимальним варіантом стане використання нейтрального силікону, що має відмінні експлуатаційні якості та гарантовану довговічність.

Секрети технології

Основою залізобетонних сходів є стандартна арматура, яка менш габаритна, ніж металеві швелери. Арматурний каркас заповнюється складом на основі гранітного щебеню, піску та цементу, що забезпечує конструкції значну вагу, солідну зовнішній вигляд та повна відсутність вібрацій.