Мармур є досить популярним оздоблювальним матеріалом і знайомий багатьом будівельникам. Цей гарний камінь використовується як усередині приміщень, так і як зовнішнє облицювання. Для фіксації мармуру застосовується спеціальна клейова маса. У ході підготовчих робіт оздоблювальникові знадобиться особлива хімія, а при роботі знадобиться інструмент для укладання та різання.

Організація робіт під час укладання мармуру

Робота з мармуром має на увазі ретельне дотримання цілого ряду правил. Ось деякі з них:

  • майданчик, на якому укладається мармур, має бути добре вирівняним;
  • у клейовій масі неприпустима наявність порожнин, а під мармуровими плитами не повинно бути повітряних бульбашок, інакше можлива деформація або навіть відшарування покриття;
  • колірні тони клейової маси та затирання повинні гармонувати між собою, а також збігатися з кольором самого мармуру;
  • ширина швів між кам'яними плитами повинна бути не менше 1 мм, це необхідно, щоб розширення матеріалу при високих температурах не призвело до зміщення плитки.

Загальні поради щодо укладання мармуру

Для створення ідеально рівної підкладки можна використовувати наливне покриття, вийде трохи дорожче, зате вийде надійніше. Після укладання мармуру та затвердіння клейової основи, рекомендується виконати полірування покриття – це дозволить розкритися природній красі каменю повною мірою. Якщо монтаж мармуру здійснюється у приміщеннях з підвищеною вологістю (наприклад, у ванній), обов'язково слід застосовувати гідрофобізатори.

Підлогове та настінне укладання

Якщо мармур укладається на стіни, готувати основу необхідно з особливою ретельністю. На відміну від плитки для підлоги, облицювання стін знаходиться, як би на вазі, а значить при попаданні під плитку повітря, шанси на її відшаровування помітно вище.

Якщо ж кам'яна плитка використовується як підлогова, слід приділити особливу увагу облаштуванню основи. Це подвійно актуально під час монтажу під мармур системи обігріву. У такому разі слід ретельно проконтролювати цілісність дротів, правильність з'єднань та надійність кріплення електросистеми. Тільки після цього можна переходити до монтажу важких мармурових плит. В ідеалі – подібну роботу краще довірити професіоналам.