Обробка каменів

Це сукупність кількох технологічних процесів створення матеріалів облицювального типу, а також виробів із природного каменю. Початкова сировина для обробки каменю - безпосередньо кам'яні блоки, які отримують з природи; продукцією є плити облицювального типу, різноманітні вироби, що використовуються в будівництві і так далі . Вивчення людьми операцій та прийомів обробки каменю приблизно виконувалося за такою послідовністю:

  • розколювання та тьоска - приблизно за 25 тисяч років до нашої ери;
  • розпилювання та полірування - приблизно за 6 тисяч років до нашої ери;
  • створення обладнання для механічної каменеобробки - приблизно за 4 тисячі років до нашої ери.

Варіанти спрямованої руйнації під час обробки каменю підбирають виходячи з технологічних властивостей каменю, а також виходячи з вимог, які пред'являються до майбутньої обробленої продукції. За способами руйнування процеси обробки каменю поділяються на механічний та немеханічний типи. Перші базуються на руйнуваннях стандартного типу, коли застосовується абразивна каменеобробка (різання) та ударна. Другі використовують термічну, ультразвукову, гідравлічну, електрогідравлічну обробку струмами на високій частоті з використанням лазерного обладнання або інші методи.

Обробка каміння може бути наближеною або точною. В узагальненні принципова схема виглядатиме таким чином: спочатку проводиться наближена обробка каменю за формою та розмірами, далі виконується точна обробка за формою та розмірами, в останню чергу виконується фактурна обробка каменю, яка надає йому завершального вигляду. Залежно від способу руйнування, до наближеної методики відноситься розпилювання, розколювання, оспіцювання каменю, а до точних - окантовка, фрезерування та теска. Фактурна обробка в залежності від способу руйнування може задіяти шліфування-полірування, теску, термообробку, очищення ультразвуком та інші методи.

В даний час обробка каменів включає різноманітні технологічні процеси (комплексно-механізованого та автоматизованого типів), а також операції, які виконуються на верстатах для обробки каменю, агрегатах і спеціальному устаткуванні, яке застосовується на спеціалізованих заводах і в кар'єрах. У перспективах обробки каменю можна відзначити зрушення у бік автоматизації всіх процесів рахунок використання схем АСУТП, перехід на потокову технологію тощо.