Як виконується облицювання каменем цоколя будинку

Під цоколем будинку розуміють фундамент із зовнішнього боку. Для того, щоб основа будівлі не була зруйнована внаслідок суворих погодних умов та інших зовнішніх факторів, необхідне правильне оздоблення фундаменту. До того ж, за допомогою якісного оздоблення можна покращити і вигляд будь-якої будови. Найбільш ходові матеріали в будівництві, що використовуються для цієї мети:

Найчастіше для надійної фіксації матеріалів застосовують спеціальний клей по каменю - наприклад, марки " Тенакс".

Етапи облицювання будинку

Спершу фахівці визначають її параметри. Якщо будинок розрахований на проживання в ньому цілий рік, спочатку необхідно знизити рівень теплопровідності в цоколі. З цією метою застосовують плити для теплоізоляції, а метод монтажу вибирають залежно від того, який будівельний матеріал використовують.

Теплоізоляція

Найбільш ходовий матеріал для теплоізоляції - пінополістирол, який потрібно просто приклеїти на мастику. Щодо стиків між плитами, їх заповнюють за допомогою монтажної піни. Після цього потрібні:

  • установка малярської сітки;
  • виставлення "маячків" (для створення рівня);
  • покриття поверхні клеєм;
  • закладання поверхні за допомогою каменів або плитки.

Між камінням або плиткою встановлюють хрестоподібні елементи з метою створення акуратних швів.

Корекція ділянок

Іноді ділянки виступають за межі встановленого рівня (нижче або вище). Їх необхідно скоригувати киянкою з гуми. Одночасно з корекцією ділянок треба забрати і зайвий клей. Далі обробляють наступну ділянку, а коли оздоблювальні роботи будуть завершені, вичікують 24 години, щоб склад добре закріпився.

Фінішні роботи 

До заключних робіт відносять: 

  • затирання швів. Для цього використовують спеціальну водостійку пасту, а якщо потрібно покращити естетику - колер;
  • встановлення дод. елементів (бордюрів, нижніх частин водостоку тощо).

Будь-який цоколь потребує постійного догляду. Найкраще використовувати певні хімічні склади, призначені для роботи з каменю. За допомогою таких засобів завжди є можливість не тільки для очищення, але та для повернення елементам цоколя початкового кольору.