Завдяки своїм відмінним естетичним якостям, високій стійкості до навантажень та механічному впливу, натуральний камінь знайшов широке застосування у будівництві.

Видобуток граніту

Граніт використовують при виробництві різноманітних елементів архітектури та деталей інтер'єру, що призначаються для облицювання фасаду, мощення тротуарів, виготовлення підвіконь та сходів. Щоб збільшити термін служби покриттів, застосовують спеціальні просочення, барвники, поліефірний клей та поліролі, якими обробляють природний камінь.

Колір граніту залежить від місця, де його видобували. Поставлятись матеріал може як у вигляді крихти або невеликих шматків, так і монолітною плитою. Поряд із методом видобутку, на зовнішній вигляд натуральної сировини впливає і спосіб транспортування.

Початкова стадія

Передусім геологорозвідники обстежують гірське родовище, визначаючи кількість покладів. У ході таких робіт також встановлюється площа ділянок, що обробляються, і потужність товщі гірських порід. Завданням робітників є вилучення монолітних плит, дрібніші елементи йдуть на виробництво деталей інтер'єру або облицювання. Для з'єднання елементів застосовують епоксидний клей.

Основні методи

Граніт має високу міцність, тому під час видобутку породи робітники відокремлюють цілісні плити, які потім за допомогою спеціального обладнання дробляться на дрібніші елементи, що вирушають на каменеобробні підприємства.

При видобутку найчастіше використовується найдешевший метод, який полягає у спрямованому вибуху гірської породи. Спочатку в її товщі пробурюють отвори для встановлення вибухівки. Сила вибуху розколює породу на окремі масивні брили, які транспортують на завод для подальшого розпилювання. Слід зауважити, що такий спосіб руйнує граніт. Щоб унеможливити сильний руйнівний ефект, застосовують метод з використанням повітряних подушок.

Під великим тиском заздалегідь підготовлені проходи закачується повітря, завдяки чому камінь відколюється без пошкоджень. Найбільш дорогим способом можна вважати поділ породи за допомогою спеціальних каменерізних машин, оснащених канатними, стрічковими або дисковими пилками. Наступною фазою є обробка, яка полягає у шліфуванні, нагріванні, обробці ультразвуком, поліруванні та бучардуванні, що надає матеріалу певну текстуру.