Що впливає на збереження та довговічність виробів із природного каменю?

Вироби з натурального каміння мають велику популярність. Вона обумовлена чудовим зовнішнім виглядом, міцністю, надійністю та довговічністю. У той же час вони вимагають особливого догляду. Для цього призначено багато спеціальних засобів. Їхнє застосування дозволяє продовжити час служби виробів.

Актуальні рекомендації

Матеріал природного походження має пористу поверхню. Тому вона може вбирати вологу, накопичувати бруд, і як наслідок, можлива поява грибків. Допомогти в цьому може пломбувальний засіб. Внаслідок покриття їм не допускається попадання вологи та пилу на виріб з каменю, зберігається природний колір та посилюється його яскравість. Після обробки на камені можуть залишитися дрібні частинки цементу. Зішкребувати їх не можна, може навпаки призвести до псування каменю, залишити на ньому подряпини. Потрібно змити їх спеціальним миючим засобом. Цей склад додатково захищає від плісняви та вапняного нальоту.

Доцільно придбати спеціальне просочення. В результаті обробки нею на поверхні утворюється плівка. Вона допомагає позбутися плям і запобігає появі нових забруднень.

Використовувати для догляду матеріали з абразивними елементами не рекомендується. Дуже небезпечно застосування металевих швабрів. Вони тільки завдають шкоди виробу, залишаючи на його поверхні подряпини. А вони призводять до втрати насиченості кольору і тьмяності. Камінь стає непривабливим.

Для очищення рекомендуються рідини, що мають малу кислотність. Кислота шкодить каменю. Позитивний ефект дають склади, що містять віск. Вони дозволяють відмивати та полірувати камінь одночасно.

Всі засоби догляду за виробами з каменю умовно поділяються на три категорії:

1. Очищаючі. Служать для виведення плям та видалення жиру.

2. Захисні. Застосовуються як відштовхуючі вологу, бруд та пил.

3. Полірувальні. Роблять вироби гладкими та блискучими.

При купівлі будь-якого засобу потрібно досконало вивчити його склад щодо відсутності в ньому небезпечних речовин.

Правильне використання описаних тут засобів і дотримання порад допоможе значно продовжити життя виробам.