Мармур та граніт — матеріали, які набирають популярність при оздоблення сучасного інтер'єру. Складно не відзначити їхню холодну красу і шляхетність. Однак не всі майстри знаходять правильний підхід до роботи з мармуром та гранітом. Склеювання цих двох елементів нерідко стає реальною проблемою.

Офіційний клей від Tenax призначений для каменю і часто використовується в озвученій ситуації. Ця стаття також містить цінні рекомендації щодо альтернативних варіантів склеювання натуральних твердих основ.

Популярні різновиди

Клей повинен виконувати дві основні функції після затвердіння: бути стійким до навантажень та впливу навколишнього середовища. Обидві позиції найбільш важливі при роботі з мармуровими поверхнями та гранітом на кухні та ванній.

Епоксидний клей для каменю

Великий успіх спостерігається у цього різновиду скріплюючої речовини. Дві головні його переваги — хімічна та механічна міцність на високому рівні. За допомогою нього скріплюють не лише граніт та мармур, а й бетонні, металеві складові.

Поліестерна мастика

Підійде вона для фасадного оздоблення будівель. Колірний спектр поліестерних мастик має багатий діапазон. Скріплююча речовина також має надзвичайну міцність.

Рецепти з виготовлення домашнього клейового складу

Дослідні майстри поганого не порадять, тому варто ознайомитися з їхніми рекомендаціями.

Рецепт перший

Гіпс та гуміарабік-порошок змішують із розрахунком 4:1. Міцну буру розчиняють у прохолодній воді і додають до основного складу для отримання густої субстанції. Поверхню мармуру або граніту обробляють клеєм, стискають складові та тримають 5 днів у сухому місці.

Рецепт другий

Для склеювання натурального каменю змішують каучук, подрібнений мармур та віск у пропорції 1:2:2. Склад нетривалий час підігрівають на вогні. Після ретельного сушіння поверхонь, що склеюються, їх змащують складом. Обробка пемзою плити після застигання також не завадить.

Другий рецепт найкращий для склеювання мармурових поверхонь. При необхідності він пригодиться і при роботі з іншими натуральними каменями.