Вироби з натурального каменю, незважаючи на високі показники зносостійкості, часом потребують реставрації та ремонту. Особливо вразливі кам'яні стільниці, які використовуються максимально інтенсивно та щодня піддаються механічним впливам, а також впливам вологи та пари. Професійна реставрація кам'яних поверхонь з використанням спеціалізованого обладнання та хімічних засобів поверне стільниці початковий лиск і свіжість .

Способи реставрації кам'яної стільниці

Причини, що призводять до псування зовнішнього вигляду кам'яної стільниці: вплив кислотосодержащих засобів для чищення, підвищена вологість, перепади температури, падіння важких предметів і порушення правил експлуатації. Метод ремонту та реставрації залежатиме від виду пошкодження, від масштабу пошкодження та від характеристик каменю:

  • сколи на поверхні стільниці маскуються за допомогою клею, який за кольором та фактурою ідентичний матеріалу стільниці;
  • для неглибоких подряпин достатньо шліфування та полірування;
  • видалення плям відбувається за допомогою неагресивного засобу для чищення не ушкоджує структуру каменю;
  • великі уламки (цілі) встановлюються на місце і надійно фіксуються спеціальним клеєм.

Види робіт з реставрації стільниці з натурального каменю

Перед початком ремонтних чи реставраційних робіт майстер проводить комплексний огляд об'єкта, щоб визначити вид та масштаб ушкодження, визначити породу каменю. Ретельний огляд дозволяє вибрати оптимальний метод усунення дефектів і клей для каменю Tenax, що має високу якість адгезії . Процедура реставрації кам'яної стільниці передбачає такі роботи:

  1. Поділ швів. Така операція проводиться в тому випадку, якщо виріб блоковий або складається з кількох складників.
  2. Калібрування. Цей вид робіт вирівнює висоту частин виробу та допомагає досягти бездоганно рівної поверхні.
  3. Пломбування необхідне для ліквідації сколів та тріщин. Під час проведення пломбування враховується колір матеріалу для максимального маскування “пломби”.
  4. Шліфування здійснюється на передостанньому етапі ремонтних робіт за допомогою спеціального шліфувального обладнання.
  5. Полірування повністю усуває будь-які шорсткості і завершує процедуру реставрації. В результаті полірування виріб набуває свого первозданного вигляду і лиску. Також полірування служить як додатковий захист поверхні від забруднень.

Вироби з натурального каменю мають унікальні експлуатаційні характеристики та хорошу ремонтопридатність. Незважаючи на це, виробники рекомендують дотримуватися правил експлуатації кам'яних виробів, щоб уникнути серйозних дефектів і продовження терміну служби. Для чищення кам'яних виробів рекомендується використовувати спеціальні засоби для чищення, у складі яких відсутні розчинники та ацетон, а для оброблення та нарізки продуктів використовувати обробні дошки.