Загальна інформація

Процес виготовлення виробів з натурального каменю трудомісткий та складний, що вимагає використання спеціального обладнання та спеціальних засобів. Вони дозволяють надати готовому каменю гладкості. Іноді використовують протилежного результату – природного розмиття. Спеціальні хімічні засоби створюють можливості очищення каменю від мінімальних забруднень, надання йому протиковзких та водовідштовхувальних властивостей.

Франкфурт – інструмент для ювелірної роботи, є змінною насадкою для шліфувальної машини чи консольного верстата. Кріпиться до головки інструменту. На робочій поверхні франкфурта розташовані абразивні сегменти, завдяки яким обробляється необхідна поверхня.

Види франкфурту

Існують різні класифікації даного інструменту, виходячи з його призначення, складу матеріалу, матеріалу обробки.

Залежно від того, з якою метою його використовують, розрізняють франкфурт шліфувальний, полірувальний, обдирний. Шліфувальний інструмент видаляє нерівності поверхні каменю. Полірувальний – робить камінь гладким. Обдирний – очищає верхні шари бетону, якщо вони втратили зчіпку, створюючи максимальну адгезію.

Франкфурт може бути виготовлений із заліза, магнезії, синтетичного складу, змішаного виду. Найбільш поширені інструменти змішаного складу як найнадійніші. Для надання готовому виробу виду, що зістарився, можна використовувати щітки з нанесеним алмазним ворсом.

Франкфурт ідеальний для обробки різних будівельних матеріалів – бетонних та асфальтних покриттів, покриттів для підлоги, клею, епоксидної смоли, барвистої поверхні. Ним шліфують мармур та граніт.

Характерні особливості

Варто враховувати, що кожен вид франкфурту використовується для конкретного виду матеріалу. Купуючи франкфурт, слід звернути увагу на маркування. Крім того, на етикетках зазвичай вказується матеріал для обробки якого він призначений. Підготовка бетонної поверхні для укладання мармуру та граніту – найпоширеніший варіант. Щоб зчеплення зазначених матеріалів було міцним, рекомендується спеціальний клей Tenax, стійкий до ультрафіолету та агресивних середовищ, таких як кислоти та луги.